Wydarzenia
Konferencja prasowa: „Stanowisko w sprawie unijnej reformy prawa autorskiego na jednolitym rynku cyfrowym. Skutki dla Polskich przedsiębiorców i konsumentów”
03.07.2018

Szanowni Państwo,

serdecznie zapraszamy przedstawicieli mediów na wspólną konferencję prasową polskich organizacji reprezentujących przedsiębiorców – Związku Przedsiębiorców i Pracodawców (ZPP), Krajowej Izby Gospodarczej (KIG), ZIPSEE „Cyfrowa Polska”, Związku Pracodawców Technologii Cyfrowych Lewiatan – oraz organizacji pozarządowych – Fundacji Centrum Cyfrowe i Startup Poland, a także Federacji Konsumenta.

Konferencja odbędzie się 3 lipca br. (wtorek) o godz. 10.30 w siedzibie Związku Przedsiębiorców i Pracodawców w Warszawie przy ul. Nowy Świat 33.

Tematem przewodnim spotkania będzie „Stanowisko w sprawie unijnej reformy prawa autorskiego na jednolitym rynku cyfrowym. Skutki dla polskich przedsiębiorców i konsumentów”.

Jako przedstawiciele związków i stowarzyszeń skupiających przedsiębiorców polskiego sektora nowoczesnych technologii, cyfrowego oraz internetowego wspólnie wyrażamy sprzeciw przeciwko niektórym unijnym propozycjom nowych regulacji w zakresie prawa autorskiego na Jednolitym Rynku Cyfrowym (Dyrektywa COM(2016)593), które zostały przyjęte podczas głosowania na posiedzeniu Komisji Prawnej Parlamentu Europejskiego 20 czerwca br. Naszym zdaniem proponowane zapisy są szkodliwe zarówno z punktu widzenia polskich przedsiębiorców, start-upów, naukowców oraz szeroko rozumianej grupy konsumentów korzystających oraz wytwarzających treści w internecie.

Wymagane jest potwierdzenie przybycia. Zgłoszenia prosimy kierować na adres: m.choluj@zpp.net.pl lub pod numerem telefonu 504 212 435.