Zakaz handlu w niedzielę

Share on linkedin

W zeszłym roku z inicjatywy obywatelskiego komitetu ‘’Wolna Niedziela’’, którego głównym orędownikiem jest Związek Zawodowy NSZZ Solidarność, zostały zebrane podpisy pod obywatelskim projektem ustawy ograniczającej handel w niedziele. Ustawa zakazuje handlu w niedziele, poza kilkunastoma wyjątkami, m.in. na stacjach benzynowych, dworcach i lotniskach, w przypadku sprzedawania towarów przez właściciela czy też w niedziele handlowe odbywające się kilka razy w roku. Głównym celem ustawy jest ochrona pracowników przed koniecznością, zdaniem wnioskodawców, niepotrzebnej pracy w niedziele, mającą mieć także pozytywny wpływ na ich życie rodzinne i religijne.

POBIERZ

WEI na Weekendzie Kapitalizmu

Podczas tegorocznego Weekendu Kapitalizmu Fundacja Warsaw Enterprise Institute zorganizowała panel dyskusyjny pt. „Wielki nieład – dokąd zmierza świat finansów?”. Zaprezentowaliśmy na nim swój najnowszy raport

Nowy Ład w globalnych finansach