Polexit, czyli samozniszczenie Polski

Share on linkedin

Konflikt z Komisja Europejską i uruchomienie przez nią procedury wynikającej z artykułu 7. traktatu lizbońskiego zrodził spekulacje, czy cała ta afera nie zakończy się Polexitem, czyli opuszczeniem przez Polskę Unii Europejskiej. Nie jest to celem PiS, wręcz przeciwnie, rządząca partia odżegnuje się od takiego pomysłu, ale już jej radykalni zwolennicy snują na forach internetowych wizję ojczyzny poza strukturami europejskimi. Gdyby kiedyś napięcia na linii Polska – UE doprowadziły do Polexitu byłaby to geopolityczna katastrofa.

POBIERZ

WEI na Weekendzie Kapitalizmu

Podczas tegorocznego Weekendu Kapitalizmu Fundacja Warsaw Enterprise Institute zorganizowała panel dyskusyjny pt. „Wielki nieład – dokąd zmierza świat finansów?”. Zaprezentowaliśmy na nim swój najnowszy raport

Nowy Ład w globalnych finansach