Polexit, czyli samozniszczenie Polski

Konflikt z Komisja Europejską i uruchomienie przez nią procedury wynikającej z artykułu 7. traktatu lizbońskiego zrodził spekulacje, czy cała ta afera nie zakończy się Polexitem, czyli opuszczeniem przez Polskę Unii Europejskiej. Nie jest to celem PiS, wręcz przeciwnie, rządząca partia odżegnuje się od takiego pomysłu, ale już jej radykalni zwolennicy snują na forach internetowych wizję ojczyzny poza strukturami europejskimi. Gdyby kiedyś napięcia na linii Polska – UE doprowadziły do Polexitu byłaby to geopolityczna katastrofa.

POBIERZ

Weź udział w Freedom Fights 2024!

Najlepsi międzynarodowi prelegenci wezmą udział w tegorocznych dyskusjach panelowych podczas Freedom Fights 2024 w Warszawie! Freedom Fights 2024 to nie zwykłe wydarzenie – to okazja

Wyzwania dla Europy, wyzwania dla świata

Warsaw Enterprise Institute wraz ze Związkiem Przedsiębiorców i Pracodawców oraz The Heritage Foundation zorganizowali 19 marca 2024 r. w Warszawie międzynarodową konferencję „Future of Europe