Obniżka stawek VAT zostanie zjedzona przez inflację

Obniżka stawek VAT zostanie zjedzona przez inflację

Doceniasz tę treść?

Piotr Palutkiewicz, wiceprezes WEI był gościem Instytutu Gospodarki Rolnej. W rozmowie ocenił wpływ obniżki podatku VAT na polską gospodarkę.

Zdaniem wiceprezesa Warsaw Enterprise Institute szereg obniżek stawek VAT sprawdziłby się, gdyby nie zjawisko wysokiej inflacji w Polsce. „Każda obniżka podatku, w tym obniżka podatku VAT, jest dobrym pomysłem. Po każdej obniżce podatków realne pieniądze zostają w kieszeni konsumentów. Skala obniżki podatków byłaby odczuwalna, gdybyśmy nie mieli wysokiej inflacji w Polsce. Obniżka VAT zostanie zjedzona przez inflację, niemniej jednak bez tej obniżki, skala negatywnego wpływu spadku wartości pieniądza byłaby bardziej odczuwalna” – twierdzi wiceprezes WEI.

„Przedsiębiorcy i konsumenci zyskają na obniżce VAT, ponieważ podatki z tego tytułu idą do budżetu państwa, ale są to środki, którymi obarczany jest producent lub konsument absorbujący wysokość danego podatku. Obniżka podatków skutkuje większym dochodem rozporządzalnym w kieszeni każdego z nas” – ocenia Piotr Palutkiewicz.

„Mamy wysoką inflację i jesteśmy np. producentem rolnym i odczuwamy, że rosną ceny nawozów, surowców i energii, to na koniec roku, przy tak rosnących cenach każdy z rolników doświadczy, iż trudniej jest mu prowadzić działalność gospodarczą, bo koszty produkcji idą w górę. Zatem obniżenie stawek VAT nazwałbym ulgą, ponieważ producenci przy wszystkich kosztach nie będą musieli dodatkowo uwzględniać wysokich podatków” – tłumaczy ekspert.

Więcej informacji TUTAJ.

Inne wpisy tego autora